Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Глобальний форум ОЕСР підтримує Україну на шляху до запровадження Загального стандарту звітності CRS

, опубліковано 04 липня 2023 о 10:48

Для забезпечення приєднання України до системи міжнародного обміну інформацією про фінансові рахунки відповідно до Багатосторонньої угоди CRS 20 березня 2023 року Верховною Радою прийнято Закон України № 2970-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо імплементації міжнародного стандарту автоматичного обміну інформацією про фінансові рахунки», який набрав чинність 28 квітня 2023 року (далі – Закон 2970).

Закон 2970 вносить зміни до Податкового кодексу України (далі – Кодекс) та доповнює його новою статтею 393, яка регулює права та обов’язки фінансових агентів, їх клієнтів (власників рахунків) та контролюючих органів (ДПС) у зв’язку зі збором інформації про фінансові рахунки та автоматичним обміном цією інформацією з державами-партнерами за Багатосторонньою угодою CRS

Законом 2970 вводиться новий термін «Загальний стандарт звітності CRS», який, як і Багатостороння угода, містить пряме посилання на документ ОЕСР, включаючи коментар до Стандарту.

Так, з метою підвищення рівня обізнаності фінансових установ України щодо нових вимог Кодексу та Загального стандарту звітності CRS, 20 та 21 червня відбувся тематичний воркшоп для фінансових агентів та професійних бізнес-асоціацій.

Під час заходу міжнародні експерти Глобального форуму ОЕСР висвітлили важливі та актуальні питання застосування фінансовими установами Загального стандарту звітності CRS, ознайомили український бізнес з обов’язками підзвітних фінансових установ та представили загальний алгоритм їх виконання. Зокрема, алгоритм складається з таких кроків: перевірка фінансових рахунків, виявлення підзвітних рахунків, застосування правил належної комплексної перевірки, надання відповідної інформації.

Нагадуємо, що імплементація стандарту CRS координується саме Глобальним форумом ОЕСР, що дозволяє забезпечити уніфікований підхід юрисдикцій до тлумачення та застосування цього міжнародного стандарту.


Дводенний семінар допоміг бізнес-спільноті України краще зрозуміти зобов’язання фінансових установ щодо процедур належної комплексної перевірки рахунків, а також процедур звітності про виявленні підзвітні рахунки, що особливо актуально та важливо напередодні запровадження в Україні вимог Загального стандарту звітності CRS.

Воркшоп викликав значний інтерес серед бізнесу, що підтверджує загальне число учасників – понад 400 осіб, та кількість поставлених спікерам питань.

ДПС і надалі продовжуватиме діалог з бізнесом задля ефективної імплементації в Україні Загального стандарту звітності CRS. 

 

Матеріали зустрічі:

- Презентація воркшопу CRS 20-21.06.2023: українською; англійською

Відеозапис воркшопу CRS: 

- 20 червня: українською; англійською.

- 21 червня: українською; англійською.